Heol.hu Videó

2024.03.05. 10:07

Nonfiguratív elemekkel vezetnek a lelkük mélyére

Nonfiguratív címmel nyílt kiállítás az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézet hallgatóinak munkáiból. A művészeket a szakmaiságon túl összeköti a tehetség, a kitartás, valamint a szakma és az egymás iránti szeretet és tisztelet.

Hornyák Réka

Balról jobbra a Nonfiguratív című kiállítás alkotói, jobb szélen pedig a kiállítás kurátora.

Forrás: Szilágyi Rudolf

A Média és Design Intézet öt tehetséges hallgatójának munkája tekinthető meg az egri egyetem, a Delta Galéria Nonfiguratív tárlatán. A kiállítást hétfőn délután nyitotta meg a tárlat kurátora és a kiállító művészek oktatója, Szilágyi Rudolf művésztanár. 

Balról jobbra a Nonfiguratív című kiállítás alkotói, jobb szélen pedig a kiállítás kurátora.
Balról jobbra a Nonfiguratív című kiállítás alkotói, jobb szélen pedig a kiállítás kurátora.
Forrás: Szilágyi Rudolf

– A tárlat az alkalmazott művészet és a nonfiguratív vizuális nyelv kapcsolatát vizsgálja. Szövegfoszlányok, gesztusok és pulzáló organizmusok absztrakciója látható a falakon. A hagyományos festészeti eljárások és a kortárs grafika eszközei keverednek a digitális médiumokkal. A kiállítás darabjaiban öt tehetséges fiatal művész kalandozásait fedezhetjük fel, akik a saját érzelmeik és a gondolataik rejtélyes birodalmát fedik fel előttünk – árulta el a részleteket a kiállítás kurátora, Szilágyi Rudolf. 

Az öt művész nonfiguratív munkái

Kovács Emília munkái az úgynevezett Aprylink/Inktóber feladatsorát mutatják be, melyek eredetileg tussal készültek. Az absztrakt művek, gesztusok, automatikus lenyomatok mind az alkotónak egy hívószóra reflektálása. 

Mile Károly munkái digitális formában jelennek meg, egy absztrakt animáció kimerevített stációi, pontosabban három képzeletbeli organizmus lüktetése. Ez a mű egy folyamatosan pulzáló, audióreaktív loop, melyhez Károly vágta meg külön a hangokat is. 

Sztanyó Oszkártól egy nagyméretű szénrajzot mutattak be, mely egy automatikus rajzoláson alapuló folyamat kiterjesztett folytatása. 

Tóth Lilla Brigittától szintén nagyméretű alkotásokat láthatnak az érdeklődők. Munkái a fotózás és az installáció határán mozognak, melyeket a kiállításon óriás printben lehet megtekinteni. 

Vizer Dávid munkáiban pedig a kísérleti tipográfiába öltöztetett költészet ölt táblakép formátumot. Műveiben saját gondolatait jeleníti meg vegyes technikával, nyomott és digitális szövegfoszlányokkal, valamint színes gesztusokkal párosítva. 

Szilágyi Rudolf elmondta továbbá, hogy a kiállítás nem csak azért közös érdemük, mert a saját munkáik jelennek meg, hanem azért is, mert együtt rendezték el a kiállított műveket, ezzel párbeszédbe elegyítve őket.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!